2010. március 28., vasárnap

Esővíz

Tavaly világossá vált, hogy a csapadék elvezetésére a kertbe ásott szikkasztó nem elegendő.

Az eredeti állapot:


A helyzet az, hogy anno valaki mondta, hogy 4 m3 elég lehet, és az építkezés hevében nem számoltam utána. Pedig nem túl bonyolult: a ház alapterülete bruttó 120 m2. Ha 10 mm eső esik, az 0.01*120=1.2 m3. Ez az 1.2 m3 a 4 m3-es szikkasztó felét elfoglalja. Úgy is fogalmazhatok, hogy jelen állapotban cca 20 mm esőt fogad be egyszerre a rendszer, ha ennél több esik, az valahol ki fog folyni. Ez egyébként az esetek 95%-ában megfelelő, de a maradék 5% is zavar: tavaly és tavaly előtti évben is volt egy-egy akkora eső tavasszal, hogy a víz megemelte a jobb első csatorna-tisztító fedelét, és ott kezdett kifolyni. Bár a járda lejt "kifelé", mégsem örülök neki, hogy a víz a kocsibeállóra folyik, ahol megáll, és nyilván visszaereszkedik a ház alá.
A fenti helyzet elhárítása érdekében a jobb első csatorna "alá" ástam egy vízelvezető árkot. A terv az, hogy ha megtelik a szikkasztó, és feljön a víz, ne jusson el a ház melletti csatorna-idomhoz, hanem még előtte folyjon ki úgy, hogy elvezethető legyen a háztól. Ehhez a csatornacsövet is meg kell fúrni ott, ahol kilép a ház alól, és lefelé indul a szikkasztóhoz.

A kiásott, betakart gödör:

Itt kell lukasztani:

Ami még hátra van: rendesen be kell tekerni a csövet a geotextillel, majd lyukasztás, végül kavicsfeltöltés.

A végleges állapot:

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    A szikkasztóról vannak még képeid? Hogyan és mivel lett feltöltve? Én is hasonló dologban töröm a fejem.

    Köszi
    Attila

    VálaszTörlés
  2. szia,
    több kép nincs, tekintettel arra, hogy jó esetben soha többé nem találkozunk (már a szikkasztó meg mi). :)
    kulékaviccsal töltötték fel, én a látható részeket kisebb szeművel, mer' az jobban néz ki. egyébként árulnak mindenféle műanyag cuccot is direkt erre a célra, de azokat aranyárba' mérik.
    ha föld alatti a szikkasztó, akkor mindenképp érdemes geotextillel lefedni a kavicsot, arra már mehet a termőföld.
    üdv
    kg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello.Az összes ereszt ide vezetted bele?És ezt akkor elméletileg elnyeli a föld?Nekem is ilyen pronlémám van.Köszi a segitséget.

      Törlés
  3. A kulékavics elfoglalja a hasznos térfogat 2/3-át. Így a 4 köbméter valójában csak 1,2 köbméter volt. Szerintem itt volt a gond.

    VálaszTörlés
  4. Miért kell, hogy legyen látható rész? Geotextilt rá és mehet a tetejére 25cm föld nem? Szerintem is nagyon szemű kaviccsal jobb, mert akkor több helye marad a víznek, ami miatt csináljuk az egészet.

    VálaszTörlés